Tags voor Fitbit

De klokken in Fitbit worden altijd voorzien van enkele standaard tags. We kunnen daarom alle klokken onder deze tags indelen. Natuurlijk is het altijd leuk om bij elke tag een eigen klok te hebben.

Active Zone minutes: bijvoorbeeld
Valentine, waarbij de AZM aan de linker kant te vinden is.

Analog: bijvoorbeeld
On Average, de klok kan verschillende activiteiten uitlichten.

Digital: bijvoorbeeld
Limited Vision, De grootst mogelijke karakters om ook minder goed zienden een duidelijke klok te geven, waarachter ook activiteiten schuil gaan.

Fall, Spring, Summer, Winter:
Winter, het gaat toch echt alleen om het mooie plaatje.

Valentine, Halloween en Winter Holidays:
Haloween, tja en dan kom je er achter dat je de naam niet goed gespeld hebt. Maar wel met een echt spook.


Zon en Maan

Om mijn klok “Zon en Maan” goed te laten draaien moet ik diep in de “hemelmechanica” duiken. Het is niet even de zon en de maan rond laten gaan.

Het gaat er ook om dat we in de winder de zon later en veel korter boven de horizon zien dan in de zomer.

Buiten dat gaat de zon ook niet met een gelijkmatige snelheid over de hemel, maar begin hij langzaam om dit later op de dag in te halen. En dat maal 2.

En bovendien speelt er zo iets mee als een analemma ofwel Equation of Time.

Een smartwatch als informatiebron

Smartwatch

Er zijn steeds meer mensen die iets om de pols hebben waar ze informatie uit halen. Van oudsher was dat het “horloge” dat (als het goed was) liet zien hoe laat het was.

De nuttige functie

Het horloge onderging in de loop van de tijd een aantal veranderingen door. Deze veranderingen hadden allemaal een nuttige functie.

  • De secondenwijzer, om bijvoorbeeld de hartslag op te nemen in het ziekenhuis.
  • Het getal dat de dag van de maand liet zien.
  • een tekst die de dag van de week liet zien.
  • een “duikersring” om je zuurstofvoorraad te bepalen.
  • een extra stopwatchfunctie.
  • een extra tweede tijd voor een andere tijdzone.
  • een stappenteller.
  • een hartslagmeter.

En zo kan ik nog wel door gaan.
We zien meteen dat “nuttige functie” een ruim begrip is. Wat voor de een nuttig is, is voor de ander nodeloos en voor de derde “modieus”.
Wat wel opvalt is dat de oorspronkelijke functie (het lezen van de tijd) nog nagenoeg overal overeind is gebleven.
Wat ook opvalt is dat er steeds meer informatie bijkomt. en daar zit wel een probleem. Want hoeveel is genoeg en wat is te veel. Ik heb daar een uitgesproken mening over.

De lay-out

Zo veel mensen, zo veel smaken. Een horloge, een smartwatch kan en moet er zo uitzien als je zelf wilt. Bijvoorbeeld met de cijfers van de uren, met een streepje voor de uren of zelfs met streepjes voor de minuten. Met alle kleuren (van de regenboog) als achtergrond.  En zeker met een LOGO. Liever een merk-logo dan een bedrijfslogo.

De gewenste functie

Mijn mening is dat een smartwatch primair die functie moet laten zien die je “meteen” nodig hebt. Die functie is voor iedereen verschillend. Sterker nog, het is zelfs afhankelijk van het moment van de dag! Er is een zekerheid, we willen toch echt allemaal (nog steeds) de tijd zien.
Daarnaast denk ik dat er 1 of 2 extra functies goed zichtbaar moeten zijn. En de andere functie zijn dan wel aanwezig, maar slechts op de achtergrond, slechts als we die functie specifiek willen zien.

Lees verder Een smartwatch als informatiebron